soMethinG CrossinG My Mind: perginya seorang anak adam a.s..

perginya seorang anak adam a.s..

dah lame aku xdgr berita kematian sedara2 aku..means, sedara t'dekat.. lst entry aku de ckp yg on 21st-25th ktorg se'family will leaving for holiday..tp on tht day*21st*, kira2 ptg dlm kul 6:40 p.m, atuk aku call..die ckp pak lang aku xsht..tak berckp...atuk aku sruh ibu aku dtg..tp ktorg jauh..so, tpksa lr cri org tdkat anta ke hosptal..

ibu aku cl blik, tny dah bwk ke hspital blum? anak2 paklang aku ckp, dh...atuk aku tmbah..."badan dia*pak lang* dh lembik..sejuk"...on tht moment, aku fikir -ve..but, aku xnk ckp pe2..takut ibu risau...

dlm kul 7 lbh, yg aku anggarkn xsampai pun sejam after dieorg call bgtau paklang aku sakit, hp ibu ringing..aku time tu kat toilet..firah kt dalam..ibu bru abis solat rseny..tme bru nk mandi tu, adik aku ketuk pintu toilet..."ajah..ajah..paklang dh meninggal"...

aku="+o+"..tkejut..silence....innalillah hiwainnalillahi rajiunn..kbtulan angah n kak liza bru blik dr keje...tbe2 aku dgr bunyi tangisan yg sgt kuat..rupa2ny, ibu..ibu aku menangissss..adik bradik aku yg len, cpt2 p'gi kt ibu..aku yg bru je nk mandi tu, tpksa lr btalkn je niat..aku msuk kt blik smbhyang...firah tgh urut blakang ibu...ibu menangis..serious...aku xpnh tgk ibu mngis truk cmtu..lst tgk, waktu arwah nenek aku meninggal..01.01.2003..aku faham, ibu sgt sedih n xble trima knyataan yg adik ny dh pergi..pergi selama-lamanya..xkn jmpa lg di atas bumi Allah ni.. ktorg bagi ibu minum air..urut dada..takut ibu pulak sakit..then ibu ckap, "ibu nak mengaji jap".. ktorg pun call sedara2 yg len..nk bgtau kematian arwah..

bile ibu mengaji, ibu mcm2 xfikir pe2..bile ibu tutup Al-Quran tu, ibu start senyap..pastu...nangis...mcm yg mula2 td..sian ibu...ktorg pun nangis same...aku sedih..aku sbnrnya nangis coz tgk ibu nangis...bagi aku, ibu aku sorang yg kuat..ibu cume akan menangis bila pkra tu mmg sgt sedih..

akak n adik2 aku yg dh g hotel tu tpksa balik smula umah..lps ayah blik, ktorg g ke umh arwah..
arwah kne hantar ke hosp bsr mlk..kne post moterm...suspcet, heart attack...xble elak post moterm coz arwah xde medical record..but, kne wat esk pg coz dr. dh xde..aku cume smpat baca Yassin..sedekahkan kpd roh arwah..

aku blik smula mlm tu..esk pg pgi blik sne..ibu, pak induk, n istri arwah ke hospital...ktorg cuma stay kt umh arwah, n baca surah Yassin..plan awal, mandi n kafankan jenazah kt hospital, then terus ke masjid tuk solat jenazah..but, ats permintaan anak-anak n isteri arwah, jenazah dibwak blik tuk kali t'akhir tuk di'solat kan..

b4 zuhor, sume dh settle...jenzah dh dikebumikan...Alhamdulillah, sume urusan pengkebumian dipermudahkan..sedih aku tgok anak-anak arwah..7 org sumeny...dieorg dh jd anak yatim...
ustaz tempat ayah n ibu blajar agama de ckp,"if kita usap kepala anak yatim, kite dpt pahala...even kite marah dieorg coz buat salah, pun kite akan dpt pahala"..patutlr ssape yg mkn harta ank yatim, sgt dimurkai oleh Allah...tu mnunjukkn betapa syang nya Allah kpd anak yatim..ibu pesan, if ssorg tu dh mninggal, even die pnh skitkn ati kite or wat slh bsr kt kite, jgn lr b'cite prgai buruk org tu..kite kne bckp bnde2 yg baik je..kite xde hak nk mghukum die...

ari t'akhir knduri, aku x g sne...adik2 aku firah n nana ikut ibu g sne....tme balik tu, firah ckp, "td ibu nangis lg..."..aku tny nape ibu nangis lg?...firah ckp, anak bongsu arwah, mirul pkul 3 pgi t'jage dr tido...dlm mimpi tu die nmpk arwah pak lang n arwah makwo*nenek* aku b'pelukkk....ibu nangiss..aku yg dgr ni pun, t'diam...xtau nk ckp pe...

arini, genap seminggu arwah pak lang mninggal...Allah lbih sygkn pak lang..aku doakan, semoga dosa-dosa arwah smada bsr or kcil, diampunkan Allah dan ditempatkn disisi Allah..amin....

nota kaki: kata orang tua, "mata b'kedip-kedip tndanya ada org nk meninggal"...wallahualam..

2 comments:

Anonymous said...

sdih..
yang pgi ttap pegi...
yang hdup truskan hdup...
doakan jelah jorang diberi ptinjuk dan arwah diberi keampunan...

azah hj zainal said...

amin..

aku tau, ni si firah ni..
sorang je stakt ni setau aku gne word 'jorang'...

hehehhehe..

Copyright © soMethinG CrossinG My Mind Urang-kurai