soMethinG CrossinG My Mind: isu lapuk......UiTM for non bumi

isu lapuk......UiTM for non bumi

herm....

tibe2 high blood pressure..bknye ape, tbe kt youtube aku de org msg aku coz aku comment kt stu video tu..



i knw, he is non malay..aku bkn nk jd racist..but, 4 me, wht mb slgr said was x true...e truth is, even uitm only for bumis, but ktorg pun bersaing gak...sptutny xtmbul issue xcompete wif other races..he shld says accordg to e facts...bkny auta smata2..haha..dh ikut hot.fm dh..but tht my opinion lr..rmai yg kte uitm 4 rejected pple yg xdpt msuk U len..aku xstuju tu...



x all of us rejected student..ramai dr klngn kitorg dpt gud rslt tme spm dlu..msuk matric, if x pun, wat dip...mybe bg dieorg, coz uitm is e biggest U in msia, so pe2 yg bruk, uitm je...mne2 pegi, if de issue psl maksiat ke, dieorg kate uitm stdents..mcm2 lg..yg buruk, uitm..yg baik, u len..



bg aku, aku sgt2 stuju uitm maintains as bumis' u...byk reasons y aku stuju...

1st bg aku, taraf bumiptra tu sndiri...aku rse, korg pun dpt rase kt mne thap org melayu n bumi tu sdri..kaum lain, spcially cina jauh dh tgglkn kite..dr segi pndptn, life dieorg...pnh nmpk cina miskin?erm..even kt tmpt aku ni, xpnh aku jmpe cina yg miskin...kite tolak ketepi psl org melayu pny perangai yg pemalas+layu+lembab+xnk berusaha...tp kite focus on nasib dieorg as pnduduk asl msia...if uitm dh xde tuk melayu dh, aku xrase yg adik2 kite or mybe anak2,sdara2 kite nnti, yg kurg pndai, dpt further stdy dieorg...uitm bg pluang tuk dieorg blja...gagal dlm spm xbrmkd yg dioerg dh xmmpu dh tuk bjaye..myb ksdaran tu tmbul after failed dlm spm...or stpm..or myb matric..korg ble bygkn if diorg dh xde pluang tu??cnfirm diorg kn trus tcicir...y??coz nk msuk u xble, nk smbg kt u len or ipts len, xmmpu...aku rse korg pun tau, fees uitm plg murah skali kt msia ni..aku bndingkn fees degree aku juz 490RM compared wif my sis kt UtHm, mere to 1k..murh kN?


korg pk lr sndiri...ni juz my opinion...again...aku bkn racist..aku ske bdk2 kaum len coz tme skolah dlu, mbr2 aku dikalangan chinese...indian xramai..


so....pndpt korg lak???

2 comments:

Anonymous said...

hai azah,

ermmm isu yg ko tulis nih aku baru jer baca....tapi pada aku,aku tak setuju langsung lah sbb UiTm for bumis only...sebab nyer banyak lah...
1. Kenape kt perlukan hak org melayu sedangkan org melayu sendiri tak pernah menikmati haknya???yg menikmati kesenangan itu cuma lah UMNO putra....

2. Orang cina lebih maju dari bangsa lain?saya tidak setuju ...ramai usahawan melayu di Kuala Lumpur antaranya kenalan rapat saya..membangun tanpa bantuan dari kerajaan mahupun hak orang melayu dan ramai dia antara mereka menyatakan kami tak perlu hak org melayu kami perlukan hak sama rata dan keterbukaan.

3. Kalau kita nak banding kan mahal atau murah itu memang saya akui lah....kenapa banding kan Uitm dgn Uthm..banding kan dengan UM....atau UPM....sama jugak kan...sumtimes tak boleh lemakkan bangsa kita....nanti bangsa kita akan hidup dalam negara yang sedang membangun tapi mempunyai 3rd class thinking..

aku nih cakap macam aper jer....
itu pendapat aku lah...tak salah kan bagi pendapat.

Suhada Abdul Razak
Smoochy Sdn.Bhd

mOlliE said...

susah nak betulkan pemikiran yang sudah lame bengkang bengkok..

U for UMUM..hehehe~

Copyright © soMethinG CrossinG My Mind Urang-kurai