soMethinG CrossinG My Mind: suicide...

suicide...

smpena ari jumaat ni, aku nk bncg 1 issue yg haram lg dosa bsr ni...last week, de 2 cases attempt to cmmit suicide..1 kt k.berang n 1 lg xsilap aku kt k.tganu..
n kbetulan aku de bce byk article psl ni dr mjlh, paper n nternet..k,aku nk share ngn korg pe yg aku dh bce, n pe yg aku ble conclude kn..

aku rase sume org tau yg suicide ni slh disisi agama (4 muslim) an undg2..even dlm hadith pun dh ttulis psl suicide ni...

in Hadith-Abu Hurairah r.a,

"sesiapa yg mmbunuh dirinya dgn sepotong besi, maka dengan besi yg tergenggam di tgnny itulah yg akan digunakn olehnya utk menikam perutnya di dlm neraka Jahanam secara berterusan & die akn dikekalkn didlm neraka tersebut utk slma2nya. Sesiapa yg mbunuh dirinya dengn mminum racun, maka dia akan merasai racun itu dlm neraka Jahanam secara berterusan dan dia akan kekal di dlm neraka selama2ny..begitu juga bagi sesiapa yg mmbunuh diriny dgn terjun dr punck gunung, maka dia akan terjun dlm neraka Jahanam secara berterusan utk mbunuh diriny n die akn dikekalkn dlm neraka tersebut buat selama2ny.."

through hadith ni, kte ble simplify tht one who committed suicide xkn slmt di akhirt since die akl kekal di dlm neraka jahanam slama2ny..n die akn trus mgunkn alat2 or kekal dgn cara yg mnybbkn die mati slama2ny...



ape yg mybbkn dieorg nk commit suicide?? i read a poem fm one webpge..try read this..






e title is "How I Feel" fm Jaclyn:


Sometimes I just wish, I could run away and hide,
No matter where I go though, these feelings stay inside.
How can I stay here & live each day a lie,
When all I want to do is close my eyes & die?
I see the pain I cause you, with every tear I shed.
I plead with you now mum, let me go instead?
I wish I could take you with me, to a happy place,
Whether it exists though, is time for me to face.
Can I ask for your forgiveness?
For you to set me free,
It may seem ungrateful, but this life's not meant for me.
Thank you for all your love, for all the time we shared,
It means the world to me, to know that someone cared.

this poem try to tell us tht no one is happy all of the time, but some people feel as if they can never find happiness. Some people feel as if their entire life is devoted to nothing but pain and hurt and loneliness. Every day is a struggle, and every breath a fight for survival. These people have a deep understanding of the word depression. r u agree wif this???


we cn x gve a reason tht depression wld always lead sme1 to commit suicide..As a muslim especially, byk bnde yg kite ble wat tuk solve diri kte fm depression of life..always be wif Allah, recites the Holy Quran...we shld notice tht all these are tests fm HIM..


But,nwadays...ramai yg nk bunuh diri psl cinta...putus cinta, jln tuk 4get e sadness, suicide...xrase ke diri tu xpnjg akal?? itu yg tjdi kt sorg girl last week dr trgnu..yg sdhny, she is a muslim...another 1 cse tu, hsewife, but news mentioned yg die de mental disease..


byk lg cse psl suicide yg melibatkn muslim...lets reveal e story..



1st kt Muar on 5th March 07, sorg laki dr bahau yg still bujang trang tang tang, mati tergantung kt rumh die kt muar..die bnuh diri, but motif die, xtau..



2nd, psl depressed of his life, sorg wrga emas melayu bunuh diri dgn sebilah keris kt rumh die kt K.terengnu..die sgt depressed coz die xmmpu nk uruskn diri die, n tbaring je kt umh coz buah pinggang, diabetes n high blood prssure..wktu kjadian tu, die mntk ank die amkn keris w/o bgtau nape die nk..tgk2 lps tu, keris tu dh tikam dada die...



3rd, kt pahang..sept 07, sorg wife bunuh diri dngn minum racun tikus..nk tau nape??die ngajuk ngn suami die coz xnk belikn pggan mangkuk jenama LEno..Astagfirullah...



4th, kt indon, tp xsure bile n nape...sorg mamat ni bunuh diri kt lndasan kretpi..



byk lg cses psl suicide ni..korg igt lg waris Samsung Group, Lee Yoon-hyung..die bunuh diri dgn wayar lektrik...die ank pmpuan tunggal kpd pngerusi Samsung Group yg shamny bharga AS171.9 mill!





dr sdut undg2, section 309 of Penal Code(kanun Keseksaan) provides e punishment 4 those who attempt 2 commit suicide may be imprisoned to e extend of 1yr, or wif fine or with both...



kt jb,this yr,gara-gara putus cinta, seorang pemuda tidak mempedulikan keberkatan Ramadan apabila cuba membunuh diri dengan terjun dari bumbung sebuah pusat beli-belah terkenal setinggi kira-kira 30 meter di Jalan Tebrau..yg plg malang, wanita yang didakwa kekasihnya enggan bertemu dgn laki tu..nsib baik phk bomba berjaya memujuk untuk membawa lelaki itu turun dan dgn sbuah kren.. die try terjun dari bangunan n yg best nyr die bwk pisau sambil nangis n taburkan surat-surat cinta dari bumbung bangunan tu..later, die disiasat tuk cubaan bunuh diri...



last yr march 07, bapa kepada seorang anak berusia setahun didenda RM2,000 atau penjara dua bulan oleh Mahkamah Majistret after die mengaku bersalah atas tuduhan cuba membunuh dirinya sendiri awal thn lepas. die didakwa cuba bunuh diri menggunakan tali yang digantung di siling kt rumh die..charged under section 309 PC.

so, bg aku, pnishment under sec.309 ni dh ckup tegas dh tuk dieorg..n mybe bg korg ptut ke whipping dikenakn??biar dieorg tkut sket, jgn nk try bunuh diri lak....

1 comment:

Ilani Wahed said...

wooww..
byk btul umat islam hlg iman sbb depression..

doa2 kn kita dapat temui jln atasi semua depression ni..

Copyright © soMethinG CrossinG My Mind Urang-kurai